Inauguració exposició 'L’únic real és veure. Blai Bonet i l’art' + recital

Dia

6 de juliol / 18 h

Lloc

Sala Antoni Artigues - Fundació Palau

Preu

Entrada lliure

Espectacle
ja realitzat

Blai Bonet (Santanyí, Mallorca, 1926-1997) és una peça essencial de la cultura catalana de la segona meitat del segle XX. La seva obra literària va contribuir a la recuperació de la creació literària en català de la postguerra i va obrir nous camins que encara avui dia influeixen noves fornades de poetes i narradors. Però al costat del seu vessant com a escriptor és important també el seu paper com a crític i persona interessada en l’art. A la dècada de 1960, a Barcelona, inicia diverses col·laboracions amb Edicions Polígrafa i a partir d’aquí escriu sobre artistes com ara Tàpies, Miró, Picasso, Guinovart, Barceló i Catany, entre molts altres. Aquest vincle amb el món de l’art deixa una empremta profunda en l’escriptura poètica de Bonet. Així mateix, aquesta doble sensibilitat, plàstica i literària, conflueix en la col·lecció de 122 làmines descobertes l’any 2013 per la Fundació Mallorca Literària en inventariar el llegat de l’escriptor i que reforcen la idea de Blai Bonet com a creador total, a través de la paraula i de la imatge.

L’any 2017, coincidint amb el 20è aniversari de la mort de Blai Bonet, la Fundació Mallorca Literària organitzà l’exposició Blai Bonet. Saber mirar salva. El contingut d’aquella exposició s’ha adaptat ara als espais de la Fundació Palau per oferir una doble mirada sobre el que és una faceta desconeguda de l’autor i que dona una idea de la gegantina capacitat de reflexió, riquesa intel·lectual i capacitat expansiva del seu pensament. L’exposició presenta, d’una banda, una selecció de la col·lecció d’art del mateix autor, fruit de les seves relacions amb artistes com Tàpies, Miró i Barceló, i de l’altra, algunes de les làmines de creació pròpia. I en tots dos apartats, la paraula de l’autor, impregnada de referències a artistes i quadres, en diàleg amb ells, descrivint-los o interpretant-los, en prosa o en vers.

Per inaugurar l’exposició, els poetes Jaume C. Pons Alorda i Pau Vadell faran un breu recital de l’obra de Blai Bonet al pati de la Fundació Palau (accés des de la mateixa sala d’exposicions). Tots dos autors coneixen profundament l’obra de Blai Bonet i ens oferiran una selecció de textos que dialogaran amb el contingut de l’exposició.

Exposició produïda per la Fundació Mallorca Literària i presentada a la Fundació Palau en el marc del festival POESIA i +.

L'entrada també inclou: