Festival

POESIA i + 2023
27 de juny - 9 de juliol

Caldes d'Estrac, Sant Pol de Mar, Mataró, Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Dosrius, Alella, Arenys de Mar i Sant Vicenç de Montalt

Coincidint amb el vintè aniversari de la Fundació Palau volem reivindicar els orígens i reconèixer les arrels per fer foc nou. Proposem un retorn a la paraula més crua i al sentit originari de la poesia, a la poesia com a celebració col·lectiva —acte oral i acte orat— i també com a laboratori de recerca i espai d’acollida per a totes les identitats. Volem fer una tombarella per connectar passat i futur i obrir nous camins que ens estimulin a caminar i repensar l’entorn, també la poesia. Cada cop més volem ser un espai obert a totes les formes de vida, a totes les possibilitats de la paraula i la veu, i ho volem fer fixant-nos en el que és la poesia en origen.

La 18a edició del POESIA i +, doncs, vol ser una aposta radical per la paraula i la recerca, per la poesia i l’experimentació amb nous formats de dir i noves formes de vida. També un espai de trobada no massificat, accessible. En definitiva, una temptativa d’assajar altres possibilitats, altres futurs que s’escindeixin d’aquest present ombriu. El POESIA i + vol ser més que mai un espai de descobertes, un espai connectat amb el microunivers que l’acull i també amb el món que l’envolta, un diàleg entre l’ençà i l’enllà, un laboratori per jugar i per deixar-se sorprendre, una trobada per mirar d’imaginar futurs i empènyer presents, un diàleg entre generacions que no deixa a ningú fora, una aposta per la diversitat i pels horitzons amplis en què cap tothom. A partir d’aquí hem traçat unes línies de programació que travessen tot el programa.

 

Paraula i electrònica

El POESIA i + és aquest any, més que mai, un laboratori d’experimentació per a propostes que vinculen la paraula amb l’electrònica: la nova producció de Pol Guasch i Claraguilar que estrenen al POESIA i +, la proposta agosarada de Miriam Reyes i Eloy Fernández Porta amb Eloi El Bon Noi, els gallecs Cintaadhesiva amb una proposta audiovisual molt singular i l’experimentació electrònica de res_és_nostre i Da::Ma, així com la nova proposta vocal de Maria Coma.

 

Folklore electrònic i experimentació amb la tradició

EL POESIA i + és un festival de noves propostes i noves veus, però vol experimentar arrelat en un present i en un espai. I és per això que, com hem anat fent els darrers anys, apostem decididament per propostes que refan el bagatge comú per donar-li nova vida. Isabel Do Diego investiga a partir de la tradició andalusa per barrejar-la amb l’electrònica i les arts escèniques, un quejío electrònic que desborda totes les definicions. Maestro Espada fa el mateix amb la música tradicional murciana per acabar bastint una proposta sublim i incontestable. Cocanha, centrades en el treball vocal, transporten el folklore occità al present més rabiós. Joana Dark, Arnau Obiols i Joana Gomila fan el mateix amb la tradició catalana, a la vegada que també hi estableixen un diàleg crític.

 

Presència internacional

Per primera vegada tenim una presència internacional important, al festival: Roger Robinson, poeta londinenc que fa anys que escriu i recita a tocar del dub i el compromís polític; la poeta i activista Blanca Haddad, que ve de Veneçuela per recordar-nos la vigència de la poesia, i les occitanes Cocanha, que ens faran ballar amb la seva alegria vocal. 

 

Exploració vocal i nous usos de la veu

En els darrers anys hem anat obrint el festival, des de la poesia, cap a l’exploració vocal i l’àmbit de la veu en general. Aquest any tenim propostes tan potents com les Maria Coma i el seu Vocal Roots, les occitanes Cocanha —conegudes aquí per les seva col·laboració amb Tarta Relena i Los Sara Fontán—, Joana Dark i Arnau Obiols, que aquest any torna per actuar enmig del bosc.

 

Noves propostes de poesia i música

Volem que el POESIA i + continuï sent un espai privilegiat per a les noves propostes que combinen la poesia amb la música. Enguany presentem, entre d’altres, el recital de Josep Pedrals i Xavi Lloses per celebrar els 25 anys de trajectòria del poeta, Ses Honorables Virtuts Il·lògiques (la proposta musical de la poeta eivissenca Jèssica Ferrer) i les col·laboracions entre la poeta Raquel Santanera i la violinista Coloma Bertran i entre la veneçolana Blanca Haddad i Blood Quartet, a banda de l’actuació de Saüc en Flor, que convidarà diversos poetes perquè hi participin (Guim Valls, Misael Alerm, Blanca García) i Da::Ma, el projecte electrònic industrial de David Caño i Mauri Ibáñez

 

Nous formats

A més dels recitals i dels concerts, que són el gruix de la programació, també obrim espais per a formats diferents, com ara les accions de Joan Morey sobre Artaud o la proposta escènica de Fèlix Pons sobre Picasso. Com a novetat, proposem un recorregut d’accions i propostes híbrides al jaciment de la Cella Vinària Vallmora, a Teià, amb La Companyia Minimíssima, Pía Sommer, Isil Sol Vil x Marina Barsy Janer i Jordi Boldú. D’altra banda, inaugurem el festival amb una antologia caminada de poemes i textos assagístics de Lluís Calvo en què participen també Laia Llobera, Jaume C. Pons Alorda i Carla Marco. Al pati de la Fundació Palau podrem descobrir també un artefacte ideat per Pepe Seguí: un harmònium manipulat que toca i recita poemes d’Enric Casasses amb la veu de Mia Esteve

 

Valors emergents i escena independent

Com a espai de descobertes, volem apostar per valors emergents i l’escena independent. Volem que la gent descobreixi noves veus de la poesia com Eduard Olesti, Maria Isern i La Companyia Minimíssima, així com valors incontestables de la música independent com la mallorquina Mar Grimalt, Selva Nua, Angeladorrrm, Pol Batlle i La Sentina. Tot això sense deixar de banda noms destacats de la poesia catalana actual com el mallorquí Pau Vadell i la valenciana Teresa Pascual i noms que fa anys que breguen des dels marges com Joan Vinuesa.

 

Producte local i arrelament al Maresme

Com a festival ancorat al Maresme, volem servir de plataforma de difusió de la seva escena creativa. Aquest any comptem amb diversos autors i propostes maresmenques: Saüc en Flor, Pol Batlle i Rita Payés, i Carla Marco.

 

Vincle amb la Fundació Mallorca Literària i el premi Miquel Martí i Pol de Porrera

Continuem amb la col·laboració amb la Fundació Mallorca Literària, que aquest any ha cristal·litzat en l’exposició dedicada a Blai Bonet i la seva relació amb l’escriptura i l’art. Pel que fa a la col·laboració amb el premi Miquel Martí i Pol, organitzat pel celler Vall Llach de Porrera i que reconeix les millors musicacions de poemes en català, aquest any presentem dos dels finalistes de l’edició de 2022: Anna Andreu i Arnau Obiols.


Organitza: Fundació Palau de Caldes d’Estrac

27 de juny - 9 de juliol

 

+ POESIA SI US PLAU

 

Reviu el festival


Segueix-nos

Festival

Subscriu-te a la nostra newsletter per estar informat de les últimes notícies.