Festival

POESIA i + 2021
30 de juny - 11 de juliol

Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Dosrius, Arenys de Mar, Alella, Mataró i Caldes d’Estrac

Organitza: Fundació Palau de Caldes d’Estrac

30 de juny - 11 de juliol

Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Dosrius, Arenys de Mar, Alella, Mataró i Caldes d’Estrac

Tornar a ser aquí, com l'any passat. No flaquejar davant de l'embat del present vulnerable: trobar un espai, obrir les portes d'una casa on tothom és benvingut, on tot cal. I lleuger; suspès en un temps efímer. El Poesia i+ no vol ser un producte estèril ni un festival de majories: és una realitat de minories curioses. Des de la poesia, cap a tots els àmbits, articulat tot al voltant de la força de la paraula, la fragilitat de la veu i la distància curta. “I, malgrat tot, un cor, / un cor, encara ho tinc”, afirmava Palau i Fabre. Un cor que batega: així volem veure i pensar el Poesia i+. I aquest any, més que mai, volem donar veu a la celebració: malgrat tot, la vida no deixa de donar-nos motius per a l'alegria i les noves esquerdes. Han de néixer flors a cada instant, igual que cal obrir les portes i acollir; així és la poesia. La poesia és un text, un fil de veu que es propaga per tots els terrenys de la nostra vida, sense adonar-nos-en. I som interdependents. De la mateixa manera que el festival és una suma de complicitats escampades pel Maresme i més enllà, som nosaltres mamífers bípedes que ens necessitem els uns als altres, que exigim un temps i un espai per qüestionar la dictadura de l'actualitat i el feudalisme digital. Hem decidit que no volem atrinxerar-nos a casa i demanar sense consciència, que volem pell i alè, sentir-nos a prop i reconèixer el pes duna paraula. I de sobte la pista de ball s'omple de cossos diversos movent-se harmoniosament amb ritmes diferents. Un any més, us animem a exigir una mica més de poesia i us estenem les estovalles perquè us sentiu a casa. Brindem per tot allò que no ens fa flaquejar i anticipem el futur.

Torna el Poesia i+, una dels festivals de poesia més importants de Catalunya i una cita ineludible per a la gent interessada en la creació contemporània. Després de 15 edicions, el Poesia i+ ha consolidat un model de festival que aposta per la distància curta, la cruïlla interdisciplinària, la força de la paraula i la defensa de l'entorn natural. El festival acull les noves veus de la poesia i una sèrie de propostes musicals, artístiques i teatrals que exploren nous territoris.

Aquest any, a més, el festival vol celebrar que torna a ser 100% presencial i que torna a estendre's per diversos municipis del Maresme. Per això, la imatge d'aquest any vol reivindicar la trobada i la celebració: malgrat tot, tenim motius per retrobar-nos, per celebrar la vida en comunitat. Som vulnerables i interdependents, com les paraules, i per això obrim les portes del festival de bat a bat: tothom hi està convidat.

L'any passat, el Poesia i+ va ser un dels pocs festivals que es va celebrar. En un clima d'incertesa, el festival va decidir arriscar-se i obrir les portes de la Fundació Palau de Caldes d’Estrac per presentar la poesia com un bàlsam. Aquest any el Poesia i + no abandona tampoc el seu compromís i recupera la programació dispersa per diferents municipis del Maresme: Canet, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Dosrius, Arenys de Mar, Alella, Mataró i Caldes d’Estrac, seu de la Fundació Palau.

Del 30 de juny a l'11 de juliol, diferents espais del Maresme acolliran recitals, concerts, performances i propostes artístiques que posaran a diàleg la poesia amb les altres arts i el moment present. Els diferents actes se celebraran a espais singulars del Maresme, la majoria a l'aire lliure. Aquest any incorporem diversos espais nous: l'antic escorxador de Mataró, el parc dels Germans Gabrielistes de Sant Vicenç de Montalt i l'església de Santa Maria de Caldes d’Estrac. El festival també vol reivindicar el patrimoni natural i arquitectònic.

Al llarg de les 15 edicions celebrades, el festival ha anat conformant un públic fidel i una personalitat pròpia molt marcada. Com ho demostra que l'abonament a cegues s'esgoti ràpidament, la gent té ganes de Poesia i+: de descobrir, de retrobar, d'escoltar. Al Poesia i+ hem pogut descobrir noves veus de l'escena musical, poètica i artística, hem pogut escoltar de prop els grans noms de la poesia catalana i hem vist —tal com desitjava Josep Palau i Fabre— com es desdibuixen els límits entre les diferents disciplines artístiques en un entorn privilegiat. El Poesia i+ és tot això i més. La nota a peu de pàgina que dóna sentit a tot el text.


Reviu el festival


Segueix-nos

Segueix-nos