Accions a la muntanya. Irene Solà + Estampa i Pedro Torres

Dia

Diumenge 12 / 18, 18.30 i 19 / 2020

Lloc

Caldes d'Estrac

Preu
Espectacle
ja realitzat
Accions a la muntanya. Irene Solà + Estampa i Pedro Torres

Una proposta comissariada per Alexandra Laudo

Seguint l’exploració artística del parc de Can Muntanyà que l’any passat va iniciar Carlos Bunga, aquest any la comissària i crítica d’art Alexandra Laudo proposa dues accions en espais diversos del parc per perdre’s entre boscos de text i de sons. Es tracta de les accions M’has parlat i t’he dit que et vaig dir que no et digui, d’Irene Solà i Estampa, i Semi-luna-negra, de Pedro Torres, que van ser concebudes originàriament per al programa de performance La màquina, l’amor i Marcel Proust, comissariat per Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura] i produït pel Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona per a Swab Performance (https://www.diba.cat/es/web/oda/swabperformance2019). Ara aquestes dues accions abandonen l’entorn urbà i el context d’una fira d’art per acostar-se a la poesia i al diàleg amb l’entorn natural.

Les accions es faran diumenge 12 de juliol sempre en grups petits: 8 en el cas de la de Pedro Torrres i 20 en el cas d’Irene Solà i Estampa. És imprescindible reservar al mail o telèfon de la Fundació Palau: fundaciopalau@fundaciopalau.cat; T: 93 7913593.

Irene Solà + Estampa
M’has parlat i t’he dit que et vaig dir que no et digui
Diumenge 12 de juliol, 18.30 h
Durada aproximada de l’acció i el col·loqui: 50 min
Aforament limitat, cal reservar. PLACES EXHAURIDES

Des de fa uns anys, el col·lectiu artístic Estampa du a terme una investigació sobre els processos d’aprenentatge automàtic dels robots dotats d’intel·ligència artificial i sobre les seves possibles aplicacions en la creació artística fent ús d’eines com ara les anomenades xarxes neuronals d’aprenentatge profund. La seva pràctica promou una visió desmitificadora d’aquestes intel·ligències i ens proposa usos no normatius que donen lloc a funcionalitats disruptives i inesperades.
L’artista visual i escriptora Irene Solà —guanyadora del Premi Documenta 2017, del Premi Anagrama de novel·la en català 2019 i del Premi de Literatura de la Unió Europea 2020— investiga els processos de construcció narrativa i les relacions entre imatge i text a través de la seva pràctica literària i artística.
Al llarg de tot l’estiu de 2019, Irene Solà i un robot es van estar enviant correus electrònics. El robot en qüestió, una xarxa neuronal computacional, havia estat educat en matèria literària per Estampa amb un dataset conformat principalment per correspondències epistolars d’escriptors de diferents èpoques. En aquesta correspondència, l’escriptora i la màquina van compartit reflexions, anècdotes i vivències sobre temes i aspectes diversos, com ara l’amor, la por, les caixes o la literatura. El robot, a qui Solà anomena M, va anar revelant a poc a poc, al llarg de l’intercanvi d’e-mails, la seva idiosincràsia i el seu univers particular, sempre canviant.
M’has parlat i t’he dit que et vaig dir que no et digui és una acció epistolar poètica conformada per una selecció editada dels e-mails que l’autora i la intel·ligència artificial van intercanviar entre ells.

Després de l’acció, hi haurà un col·loqui amb el públic.

Pedro Torres
Semi-luna-negra
Diumenge 12 de juliol, 18 i 19 h
Durada aproximada de l’acció: 40 minuts
Aforament limitat, cal reservar.

Semi-luna-negra és un relat sonor per a un grup reduït de participants que s’escolta assegut, a l’exterior, i amb els ulls tapats i uns auriculars connectats mitjançant cables al telèfon de Torres. La narració, locutada per una veu computacional, parla d’aspectes relacionats amb la imatge i la visió, així com de diferents aparells que al llarg de la història han estat associats a la mirada i a l’acció d’obtenir imatges, com ara el telescopi o els telèfons mòbils intel·ligents. En ser privats del sentit de la visió, s’activen altres formes de percepció de l’espai i de la persona mateixa: la consciència del cos es reforça i el sentit de l’oïda s’aguditza. En l’acció, el “telèfon intel·ligent” o smartphone —un aparell que, tot i ser un telèfon, ja poc s’utilitza per fer trucades— adquireix de nou rellevància com a dispositiu sonor relacionat amb l’escolta i la veu.
Aquesta acció va ser inicialment concebuda com a audio walk, com un recorregut a peu acompanyat d’una pista-auditiva, però en el context del festival i dels nous protocols sanitaris es presenta com un audio sitting.

L'entrada també inclou: